Ce declanșează rinita alergică și cum o puteți opri:
Rinita alergică este de fapt o reacție exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer.În mod normal, sistemul imunitar protejează corpul împotriva virusurilor și a bacteriilor prin producerea de anticorpi care luptă împotriva acestora.
În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanțelor care în mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii și polenul (alergeni), ca și cand acestea ar începe sa atace organismul. Această reacție exagerată cauzează inflamație și simptome care afectează în principal nasul, dar și ochii, urechile, gâtul și gura.
Cei mai frecvenți factori care declansează rinita alergica sunt:
Polenul – copacii și iarba sunt principalii „vinovați”, mai ales primăvara și vara, în timp ce toamna fânul este cel ce provoacă cel mai frecvent alergiile.
Animalele – cel mai des pisicile și câinii pot da alergii ( prin pielea, blana, chiar și saliva lor)
Insectele – acarienii, gândacii
Mucegai, fum de tigara, parfum
Rinita alergică este foarte asemănatoare cu un tip de astm cauzat de alergii (astm alergic)!
Simptome:
La contact cu alergeni sistemul imunitar declanseaza o reactive inflamatorie care antreneaza dilatarea vaselor sangvine si cresterea secretiilor la nivelul mucoasei nazale insotite de: stranut, rinoree apoasa(curge nasul), obstrucție nazală (senzație de nas înfundat), tuse.
În astfel de cazuri istoricul personal medical are prevalență. Medicul vă va întreba dacă ați strănutat, dacă ați avut ochii roșii, dacă nasul curge apos, aveți mâncărimi sau v-a scăzut simțul mirosului.
Uneori, puteți avea senzația de nod în gât sau puteți simți gâtul și gura foarte uscate, să aveți gustul alterat sau să vă doară capul și să vă simțiți foarte obosit.Cel mai des, rinitele alergice se vor asocia cu alte boli, precum polipoza nazală, astmul, otita medie seroasă acută, disfuncția tubară.
Diagnosticul rinitei alergice se stabilește prin:
Endoscopia nazală – Va analiza aspectul mucoasei nazale, existența polipilor nazali și a secretiilor ;
Probe de laborator – Eozinofilele și Ig E-urile sunt foarte importante în stabilirea diagnosticului de alergie
Teste oculare, nazale, cutanate la diferiți alergeni – este foarte important să nu luați pastile antialergice cu 24-48 de ore înainte de test!
Tratamentul rinitei alergice
Foarte important este să aflați care este factorul ce vă provoacă alergia deoarece prima abordare a rinitei alergice este evitarea alergenilor care declanșează simptomele. O serie de medicamente pot atenua simtomele rinitei alergice:
-Decongestionante nazale ;
-Corticoizi nazali ;
-Terapia de desensibilizare ;
-Antihistaminice orale ;
-Spray-urile nazale cu antihistaminice ;
-Picăturile sau spray-urile decongestionante nazale – maxim 3-5 zile pentru a preveni apariția rinitei medicamentoase.
Comments