top of page
Search
Dr. Zaharie Anamaria

Auzul - pierderea, deteriorarea și cauzele

Pierderea Auzului


Pierderea sau deteriorarea auzului apare atunci când un factor extern sau intern afectează sistemul auditiv. Cum putem preveni deteriorarea auzului este o temă majoră în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra faptului că peste 1,5 miliarde de persoane din întreaga lume înregistrează diferite grade de pierdere a auzului. Cifra ar putea crește până la 2,5 miliarde până în 2050. În plus, mai dureros este faptul că 1,1 miliarde de tineri riscă să își piardă auzul din cauza volumului ridicat al muzicii ascultate la căști.


Pentru a înțelege cum apare pierderea auzului, trebuie să înțelegem mai întâi cum auzim. Urechea este formată din trei zone majore: urechea externă, urechea medie și urechea internă. Undele sonore trec prin urechea exterioară și provoacă vibrații la timpan. Timpanul și cele trei oase mici ale urechii medii amplifică vibrațiile în timp ce se deplasează către urechea internă. Acolo, vibrațiile trec prin fluid într-o structură în formă de melc în urechea internă (cohleea). Atașate celulelor nervoase din cohlee sunt mii de fire mici care ajută la transpunerea vibrațiilor sonore în semnale electrice care sunt transmise creierului tău. Creierul tău transformă aceste semnale în sunet.



Pierderea sau deteriorarea auzului – care sunt cauzele?


Capacitatea auditivă pe parcursul vieții este influențată de numeroși factori. Pe de-o parte, există factori care nu se află în controlul pacientului, așa cum sunt cei genetici, pe de altă parte, auzul este influențat de o serie de factori biologici, comportamentali și de mediu.


Care sunt, deci, cauzele care contribuie la pierderea sau deteriorarea auzului (hipoacuzie)?


Caracteristicile genetice

Sunt factori nemodificabili, asupra cărora nu se poate interveni.

- Sindroame asociate cu pierderea progresivă a auzului, spre exemplu sindromul Usher, neurofibromatoza, tulburări neurodegenerative. Mutații genetice.

- Genul - nivelul de estrogen influențează în mod pozitiv capacitatea auditivă, ceea ce face ca femeile să fie avantajate din acest punct de vedere, cel puțin până la instalarea menopauzei, când nivelul de estrogen începe să scadă.


Factorii biologici

Așa cum sunt:

- Infecțiile intrauterine cu toxoplasmoză, rubeolă, virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul herpes simplex (HSV-1 și HSV-2).

- Morbidități perinatale precum hipoxia (creierul bebelușului nu primește suficient oxigen înainte, în timpul sau după naștere), asfixierea la naștere, greutatea prea mică a nou-născutului, hiperbilirubinemia.

- Afecțiuni: otita medie, otoscleroza, meningita și alte infecții.

- Afecțiuni cronice: hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea centrală (excesul de țesut adipos, grăsime, în zona abdomenului).

- Deteriorarea auzului odată cu înaintarea în vârstă.



Factorii comportamentali și de mediu

Aceștia țin mai degrabă de stilul de viață și de alegerile personale ale pacienților:

- Fumatul este un factor de risc pentru deteriorarea capacității auditive.

- Deficiențele nutriționale.

- Administrarea de medicamente ototoxice.

- Traume la nivelul capului sau urechii.

- Expunerea la zgomote puternice.

- Lucrul cu substanțe chimice ototoxice.


Cum afectează expunerea la zgomot auzul?


Expunerea prelungită la zgomot puternic deteriorează celulele urechii interne și poate conduce inclusiv la pierderea definitivă a auzului atât în rândul copiilor și adolescenților, cât și în rândul adulților. Capacitatea auditivă este impactată, indiferent de tipul expunerii: la locul de muncă, în activități recreative sau în mediul ambiental (zgomotul de fond).

- Expunerea la zgomot în mediul profesional - în această categorie intră persoanele care activează în industrii precum construcțiile civile și industriale, prelucrarea lemnului, minerit, agricultură, media și divertisment, armată.

- Sunt supuși riscului inclusiv angajații de la birou care folosesc căștile perioade îndelungate la un volum peste medie.

- Conform OMS, 85 dB este nivelul de sunet maxim permis în decursul a 8 ore de muncă. Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă estimează că între 25-33% din forța de muncă din Europa este expusă la un nivel mare de zgomot, cel puțin un sfert din timpul petrecut la locul de muncă.



Expunerea la zgomot în timpul unor activități recreative – concerte, evenimente publice, muzică la căști. Persoanele care ascultă timp de 15 minute muzică la căști la peste 100 dB sunt expuse aceluiași nivel de zgomot precum un muncitor care lucrează 8 ore la 85 dB.


Cum putem preveni deteriorarea auzului?


Hipoacuzia și pierderea auzului pot fi limitate prin eliminarea factorilor de risc, respectiv:

- Prin adoptarea unei alimentații echilibrate în timpul sarcinii. Infecțiile intrauterine aflându-se printre factorii de risc în ceea ce privește capacitatea auditivă.

- Menținerea unei bune igiene a urechii.

- Îndreptarea către un medic ORL pentru tratarea problemelor apărute la nivelul urechii. Ignorarea unor afecțiuni apărute la nivelul urechii și evitarea/amânarea unei vizite la medicul specialist pentru diagnosticul și tratamentul otitei medii, spre exemplu, afecțiune ce apare frecvent în rândul copiilor și adolescenților poate duce la o deteriorare a auzului.

- Un stil de viață sănătos care include un regim alimentar echilibrat, evitarea fumatului, a excesului de alcool sau abuzului de alte substanțe dăunătoare vieții.

- Evitarea medicamentelor ototoxice, iar în situația în care acest lucru nu este posibil, se recomandă testarea audiologică în timpul administrării tratamentului pentru monitorizarea efectelor medicamentelor asupra auzului.

- Utilizarea echipamentelor de protecție pentru a preveni traumele la nivelul capului și urechilor, spre exemplu căști de protecție în timpul mersului pe bicicletă, pe role.

- Evitați sau limitați expunerea în medii zgomotoase și foarte zgomotoase.

- Apelați la căști și dopuri de urechi pentru a vă proteja auzul.

- Mențineți volumul audio al căștilor sub 80 dB.

- În cazul nou-născuților se recomandă screening auditiv.

- Testarea audiologică la adulții expuși zgomotului în mediul profesional și la persoanele vârstnice pentru a putea primi ajutor (proteze și aparate auditive).


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate, iar recomandarea unei proteze auditive se face de către audiolog în urma testării auzului cu aparatură de specialitate.


Să 'auzim' de bine!


135 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page