Anosmia reprezintă pierderea completă a mirosului. Fără simțul olfactiv mâncarea are un gust diferit și vă puteți afla într-o situație periculoasă, fără să știți.
Anosmia reprezintă pierderea completă a mirosului. Fără simțul olfactiv mâncarea are un gust diferit și vă puteți afla într-o situație periculoasă, fără să știți. De exemplu, fără capacitatea de a detecta mirosurile nu v-ați da seama dacă în casa dumneavoastră se produce o scurgere de gaz. De asemenea, nici fumul nu il puteți simți în cazul unui incendiu.
Din fericire, pentru majoritatea oamenilor anosmia este o afecțiune temporară provocată de un nas înfundat. În schimb, pentru unii oameni, inclusiv mulți vârstnici, pierderea mirosului poate persista. În plus, anosmia poate fi un semn al unei afecțiuni medicale mai grave.
Cauzele anosmiei
Anosmia survine când tumefacția intranazală sau un alt tip de obstrucție împiedică mirosurile să ajungă în zona olfactiva. Când neuroepiteliul olfactiv este distrus (cum se întâmplă în infecțiile virale, în rinita atrofică sau în rinita cronică din cadrul bolilor granulomatoase și tumori) sau cand nervii olfactivi, bulbii, tracturile sau conexiunile centrale sunt distruse (de exemplu în traumatisme cerebrale, chirurgie intracraniană, infecție sau tumori) apare această problemă. Traumatismul cranian este o cauză majoră de anosmie la adulții tineri, in timp ce infecțiie virale și boala Alzheimer sunt cauze ale bolii la vârstnici. Alte cauze ale anosmiei pot fi:
Congestia nazală de la o infecție, alergie, sinuzită;
Polipi nazali;
Expunerea la substanțe chimice toxice, cum ar fi pesticide sau solvenți;
Anumite medicamente, inclusiv antibiotice, antidepresive, medicamente anti-inflamatorii sau medicamente pentru inimă;
Abuzul de cocaină;
Vârsta. Ca și văzul și auzul, simțul mirosului se pierde pe masură ce îmbătrâniți, mai ales după vârsta de 60 de ani;
Tratamentul radiologic al cancerelor de la nivelul capului și gâtului.
Tratamentul anosmiei
Tratamentul rinitelor și sinuzitelor alergice sau bacteriene, îndepărtarea polipilor nazali și a tumorilor benigne pot restabili simțul olfactiv. Afecțiunile care produc distrugerea neuroepiteliului olfactiv sau a căilor centrale de conducere nu au un tratament eficient, deși recuperări spontane pot apărea ca urmare a regenerării neuroepiteliului olfactiv și a căilor centrale de conducere. Alte strategii de tratament pentru anosmie pot include:
Medicamente precum antihistaminice și steroizi;
Un decongestionant nazal sau spray-uri nazale;
În cazul în care aveți polipi este posibil ca acestea să fie eliminate chirurgical.
Anosmia este și unul dintre simptomele principale ale infecției SARS-CoV2. Oamenii de știintă încearcă să afle dacă pierderea mirosului asociată infecției COVID-19 diferă de pierderea mirosului cauzată de alte virusuri respiratorii. Par să existe câteva diferențe notabile, conform datelor publicate până la momentul actual. În primul rând, în cazul infecției COVID-19, pierderea mirosului tinde să se instaleze brusc si sever. De asemenea, nu este însoțită de congestie nazală – simptom asociat deobicei cu stadiile incipiente ale anosmiei induse de virusurile respiratorii.
De asemenea, pierderea mirosului poate fi un indicator al unei forme ușoare sau medii de infecție COVID-19. 86% din pacienții cu forme ușoare sau medii de infecție COVID-19 au raportat probleme cu simțul mirosului și modificări în percepția gustului, arată rezultatele unui studiu publicat în US News and World Report. Pierderea mirosului sau a gustului datorată infecției COVID-19 pare să dureze puțin mai mult comparativ cu alte infecții ale căilor respiratorii superioare. Dacă în timpul unei răceli obișnuite, pierderea mirosului și gustului durează deobicei între 3 și 7 zile, durata medie în infecția COVID-19 a fost de 8 zile, potrivit unui raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, deși exista și cazuri în care pacienții nu si-au recăpătat complet simțul mirosului nici dupa o perioadă de 3-6 luni de zile.
Comentários